Základní otázky o HACCP

Důležité otázky. Proč, jak, k čemu, co. Rádi poradíme, napište nám.

Kdo musí mít HACCP

Vyrábíte chlebíčky, chutné lahůdky, obložené mísy

Haccp se vztahuje pro cukrárny, výrobny zmrzliny, točené zmrzliny, cukráře

Vypracovaná dokumentace HACCP je povinná pro všechny restaurace, pohostinství

Vlastníte kavárnu? I zde je důležité splňovat povinné náležitosti vypracované dokumentace

Vydáváte obědy, svačinky pro děti?

I zde je povinné mít HACCP pro nejmenší

Pod malou provozovnou lze schovat více kategorií. Může to být provozovna výrobny pokrmů, malé prodejny, případně malý obchod či stánek s prodejem potravin

I malý stánek, stánkový prodej, pojízdné občerstvení který prodává potraviny, musí mít vypracovaný HACCP

Bistro nebo bufet. Výdejna pokrmů studených i teplých

Klasická výdejna pro obědy, snídaně atd.

Křupavé housky, chleba, rohlíky a další. I ty se neobejdou ez vypracovaného systému HACCP

Prodejna pokrmů, pultový prodej,

Výrobny masných výrobků, bourání masa, jateční provoz musí splňovat povinnosti HACCP

Systém HACCP je i pro klasické rozvozy který zodpovídá za nezávadnost potravin

Gastronomie všeobecně je opět povinná pro všechny kdo pracují v tomto odvětví

Velmi podobné malému stánku, či provozovně

Dokonalý burger dle výběru, opět musí splňovat kritické body HACCP

Křupavá pizza, musí opět splňovat stanovené body o bezpečnosti potravin

Dojít si na oblíbené sushi, k nezaplacení

Vinotéka – stáčírna vína do plastových PET lahví

Míchané nápoje s krájenými potravinami (většinou ovoce), dodávání ledu

Klasická hospoda

Překlad – rychlé občerstvení

Klub či herna, pokud nakládá s potravinami pro výdej k rychlé konzumaci, je nutné mít nařízení HACCP

U pivnice bez potravin, se názory liší. Dle Ministerstva zdravotnictví je i výčep piva zahrnut do stravovacích služeb

Výdej hotových jídel, k okamžité konzumaci

Příprava z polotovarů, se opět řídí systémem HACCP pro bezpečný výdej, nezávadných hotových jídel ke konzumaci

Cateringové služby, rauty musí splňovat povinnosti systému HACCP

Tato povinnost je ze Zákona 258/200 Sb., a způsob provedení upravuje Vyhláška
137/2004 Sb.

Všeobecně kde je nakládáno, příjem, výdej, skladování, zpracování potravin, musí být zaveden systém HACCP pro eliminaci rizik nebezpečných potravin. Může jít i kontaminaci – chemickou, fyzickou a biologickou

HACCP systém

Audit HACCP

HACCP cena

Systém kritických bodů CPP – critical control point a CP – critical point

Hazard Analysis and Critical Control Point (stanovení kritických kontrolních bodů)

Zavedení systému HACCP je vypracovaná dokumentace pro předcházení možnému riziku kontaminace

  1. Provedení analýzy nebezpečí (fyzikální, chemické a biologické)
  2. Stanovení kritických kontrolních bodů
  3. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod
  4. Sledování zvládnutého stavu v kritických bodech
  5. Stanovení nápravného opatření pro každý kritický bod
  6. Stanovení ověřovacích postupů
  7. Vypracování dokumentace a vedení záznamů

Povinnost si zavést HACCP dokumentaci mají všichni, kdo zpracovává, manipuluje, uchovává atd. potraviny dle nařízení:

258/2000 Sb., a způsob provedení upravuje vyhláška 137/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

Příručka HACCP je obsáhlá dokumentace (dle velikosti zařízení) vždy připravená na míru pro daný subjekt.

Skladování, uchovávání potravin je velmi důležité. Ať už jde o správné skladování (nádoby určené pro styk s potravinou), správné teploty (například v lednici).

Aktualizace dokumentace je potřebná vždy když dojde k úpravě jídelního lístku (změna sortimentu, nový odlišný pokrm atd.)

Pokud si nejste jisti zda máte vše dle platné vyhlášky, aktuálního a správně zpracovaného HACCP systému, napište nám.

Vytvořit systém kritických kontrolních bodů, provozní a sanitační řád není tak lehké jak se může zdát. Nechce to na nás, poradíme a pomůžeme pro splnění všech důležitých bodů

V případě zájmu můžeme provést ohlášený audit vašeho podniku. Projdeme důležité kroky pro eliminaci a předcházení potencionálních rizik.

V případě zájmu můžeme provést neohlášený audit vašeho podniku (o jeho kontrole bude vědět například jen majitel nebo zplnomocněná osoba, například provozní). Projdeme důležité kroky pro eliminaci a předcházení potencionálních rizik.

Vnitřní audit je metoda kontroly pro zjištění rizika nezávislou osobou. 

Četnost kontrol závisí na druhu kontroly (jeho závažnosti). 

HACCP teploty

Dodržování správných teplot je velmi důležité pro zajištění nezávadnosti potravin. 

Teplota pokrmů je dalším důležitým faktorem který se musí kontrolovat. Například teplota masa při výdeji.

Ceny jsou odvislé od velikosti, náročnosti podniku, pro kalkulaci nás prosím kontaktujte

HACCP: Od 4500 Kč, vše je závislé na složitosti vypracování.

Spolupráce dle kraje

Dostáváme dotazy zda hraje roli vzdálenost pro zpracování HACCP. Sídlíme v Ústeckém kraji, proto je vhodnější pro tyto kraje

  • Ústecký kraj 
  • Karlovarský kraj
  • Liberecký kraj
  • Středočeský kraj
  • Hlavní město Praha
  • Plzeňský kraj
  • Královéhradecký kraj
  • Pardubický kraj
  • Kraj Vysočina
  • Jihočeský kraj

     

I pro tyto kraje lze navázat spolupráci, vše je o domluvě

  • Jihomoravský kraj
  • Zlínský kraj
  • Olomoucký kraj
  • Moravskoslezský kraj

Pokud je váš podnik v blízkosti velkých měst

  • Ústí nad Labem
  • Liberec
  • Karlovy Vary
  • Praha
  • Hradec Králové
  • Plzeň
  • Pardubice
  • a další…

Určitě nás kontaktujte pokud máte zájem o aktualizaci či kompletní zastřešení zavedení systému kritických bodů